Søvnpolitik

 

Hjerner elsker søvn.

Vi oplever ofte, at forældre kommer og beder os om at vække børnene i deres middagslur med den begrundelse, at hvis de sover for længe i institutionen, så kan de ikke sove om aftenen. Men ifølge søvnforskere/læger hænger tingene ikke sammen på den måde, tværtimod. Søvn skal ikke afbrydes. Jo mere børn sover, jo mere kan de sove - søvn skal nemlig trænes.

Det kræver meget energi og overskud af børnene at være sammen med mange børn og voksne i mange timer. Der er mange sanseindtryk og oplevelser, der skal bearbejdes (bearbejdningen sker mens man sover), så hvis børnene skal have noget ud af dagen, kræver det, at de er friske og udhvilede. Søvn handler derfor ikke kun om at få hvilet ud, men i høj grad også om udviklingen af hjernen, bearbejdning af oplevelser og indtryk og evnen til at lære og udvikle sig.

Derfor er vores holdning i Børnehuset, at vi ikke vækker børn, der sover til middag. Vores holdning til søvn har baggrund i søvnforskningen, som understeger vigtigheden af søvn, i sær for det lille barn:

- Børn skal sove så meget som muligt – hjernen elsker søvn.

- Barnets søvn om dagen styres af et naturligt behov.

- Barnet skal have lov til at sove, så længe det behøver. Afbrydes barnets naturlige behov for dagssøvn, kan nattesøvnen blive påvirket negativt.

- Søvnen er en vigtig forudsætning for en god udvikling både fysisk og psykisk.

- Søvnen skal være regelmæssig, rolig og tilstrækkelig.

- Gode søvnvaner grundlægges i barndommen.

- Et barn har sovet tilstrækkeligt, når det er udhvilet.

 

Hvis I oplever ændringer i jeres barns søvnmønster, som f.eks. at barnet har svært ved at falde til ro om aftenen og/eller vågner i løbet af natten, så kom og del det med os, så vi sammen kan finde ud af, hvad der kan gøres, for at barnet får den søvn, det har behov for. Vi har flere gange oplevet, små justeringer kan have stor betydning for barnets søvn. F.eks.:

- At I har nogle gode ”putte-ritualer”, som f.eks. at læse en bog sammen, inden barnet skal sove eller andre aktiviteter, hvor barnet kommer ned i tempo.

- At barnet har en lille nattelampe, som står tændt om natten.

- At barnet sover sammen med en søskende, hvilket giver tryghed, eller at de voksne bliver i værelset, indtil barnet sover.

- Måske er barnet overtræt, når det bliver puttet, hvorfor det tager lang tid at falde til ro – overvej om barnet vil have gavn af at komme lidt tidligere i seng.

 

Børns søvnbehov:

1 - 2 mdr.: 11 - 16 timer pr. døgn. Middagslur 1 - 4 gange pr. dag.

1 - 3 år: 12 - 13 timer pr. døgn. Middagslur 1 - 2 gange pr. dag. Behovet for søvn om dagen skal respekteres.

3 – 5 år: 11 – 12 rimer pr. døgn. En del børn behøver stadig middagslur.