Årets gang

Vi følger årstiden og fejrer de højtider og traditioner, der kendetegner disse. Børnene lærer de sange vi kender, og der pyntes op, forberedes og festes.

 

   Vi oplever, at traditioner er vigtige for børnene. De er med til at give børnene både en følelse af tryghed, forventning og er med til, at de oplever glæden ved at se frem til noget, de kender eller hører andre børn fortælle om. De ved, at når der er frugt på æbletræet derhjemme i haven, er det ved at være tid til at holde høstfest. De ved, at de børn, der skal begynde i skolen, skal på ”særlige” ture med egen rygsæk, og at de skal sove i børnehaven en nat. De ved, at vi siger pænt farvel til alle børn og voksne, der skal forlade børnehuset.  

 

Ligesom vi syntes, det er vigtigt at holde fast i traditionerne, er det ligeså vigtigt, at gribe de spontane ideer, der opstår. Vi markerer særlige begivenheder, som er betydningsfulde for børnenes hverdag. 

 

 

Jul

I december måned dukker nisserne op og besøger børnene på skift derhjemme. Vi har kalenderlys og åbner hver dag i december den julekalender, børnene selv har lavet. De børn, der har lyst, har mulighed for at lave julegaver. Vi holder julefest og inviterer forældre og søskende til julehygge.


Fastelavn

Børnene pynter fastelavnsris, og vi holder fastelavnsfest, hvor alle kommer udklædte. Til festen slår vi katten af tønden, synger og leger, bider til bolle og kårer kattedronning og kattekonge.

 

Påske

Børnene har mulighed for at lave påskepynt og lege påskelege.

 

Overnatning
For de kommende skolebørn holder vi en afslutningsfest i foråret. Festen foregår i børnehuset og begynder fredag kl. 16.30. Vi laver bålmad, synger og har skattejagt. Børnene overnatter i børnehuset. Lørdag morgen kommer forældrene og henter børnene.

 

  Sommerfest
  Hele børnehaven syder og har travlt med forberedelserne i ugerne op til den årlige sommerfest, som foregår på legepladsen en aften i juni måned. Sommerfesten har hvert år et tema og markerer samtidig børnehavens fødselsdag. Børn og voksne pynter op og underholder, og der lægges op til fællesspisning og hyggeligt samvær. En god og minderig oplevelse for alle.

 

  Skt. Hans
  En tradition der er opstået efter, vi har fået vores bålhus. Vi laver en lille heks, som vi brænder af, og vi hygger os med musik og sang.

 

 

Farvelfester
Når børnene skal tage afsked med børnehaven og kammeraterne herfra enten pga. flytning eller skolestart, markeres det ved en lille fest. Hvis barnet flytter festes der på stuen. Ved skolestart tager vi afsked med alle børn den samme dag (enten stuevis eller fælles). Børnene tager "en ret" med til et fælles bord, og vi synger vores egen farvelsang. De får en lille afskedsgave, som vi har lavet i børnehaven.

 

Høst
Hvert år i september laver børnehuset et fællesprojekt, hvor vi over en uge sylter rødbeder, bager og rister majskolber på bålet. Projektet afsluttes med café med høsthjemmebag, samt høstfest for alle børn.

 

  Bedsteforældredag
  Hvert andet år byder vi børnenes bedsteforældre på en eftermiddag med kaffe, kage, og mulighed for at deltage i deres børnebørns hverdag sammen med børnenes kammerater. Forældre-repræsentanterne i forældrerådet tager aktiv del i forberedelse og afvikling af arrangementet. 

 

  Fødselsdage
  Når børn og personale har fødselsdag markeres det ved opslag på tavlen og flaget hejses. Hvis I har lyst til at invitere gruppen hjem, kommer vi gerne. Skal fødselsdagen holdes i børnehaven, pynter vi op med langbord og tronstol. Børnene serverer det, de har med hjemmefra, og vi hygger os, synger fødselsdagssang, og fødselsdagsbarnet får en lille gave, lavet i børnehaven.

Arbejdsdag
Hvert år afholder forældrerådet arbejdsdag, hvor forældre og børn opfordres til at komme og hjælpe med forskellige praktiske opgaver. Nogle maler, planter, reparerer forskellige ting udenfor og indenfor, mens andre reparerer og syr udklædningstøj el. lign. Repræsentanter fra personalegruppen deltager.