Pædagogiske principper
- Vi vil være et dagtilbud, hvor børn og voksne trives og udvikles i samspil med hinanden
- Vi vil i samarbejde med forældrene give børnene en god, glad, udviklende, sund og tryg opvækst
- Vi vil være et sammenhængende dagtilbud, hvor der er fokus på videndeling, faglig udvikling og anerkendelse
- Vi vil være en attraktiv arbejdsplads, som favner og giver rum og plads til eget særpræg og til mangfoldighed
- Vi vil være et dagtilbud, som i alle givne forhold præges af ordentlighed
- Vi har pædagogikken i centrum
I dagtilbuddet ser vi 0-6 års alderen som en fase i livet med værdi i sig selv, og samtidig har denne fase stor betydning for resten af barnets livsforløb.
Børn har forskellig måde at lære på – eksempelvis lærer børn forskelligt i forhold til at se, høre, røre eller gøre (læringsstile). Barnets læring knytter sig til kroppen, og det er igennem kroppen, at barnet bliver bevidst om sig selv og erkender sig selv og sin omverden. Barnets læring bygger både på voksenskabte og voksenstøttede aktiviteter og i særdeleshed på legen.
Det bedste miljø for barnets læring og udvikling skabes i et tæt samarbejde med forældrene.
Lærings- og udviklingsforståelse
Vi arbejder med en lærings- og udviklingsforståelse, der tager udgangspunkt i troværdighed, respekt og engagement, uanset om vi fokuserer på barnets eller de voksnes rammer i dagligdagen. Det er medarbejdernes ansvar at understøtte og udfordre barnet på en sådan måde, at også de voksne trives og kan udfolde deres personlige potentialer gennem mangfoldige aktiviteter og fællesskaber.
Barneperspektiv
Vi ved, at der er mange faktorer, der skal være til stede for at børnene har et godt børneliv. For at sikre det lægger vi vægt på følgende:
- Tryghed i og respekt fra omgivelserne, da det er grundlaget for børns læring
- Plads til leg, da det er grundlæggende som middel til udviklingen af børns sprog, kreativitet, motorik og sociale kompetencer
- Inspirerende fysiske rammer der inspirerer til nye udfordringer
- En kultur hvor barnet opnår større selvindsigt og forståelse for andres følelser
Voksenperspektiv
Vi har altid fokus på den pædagogiske opgave – Vi har særlig fokus på følgende:
- Vi tager ansvaret for at børnene agerer i et inspirerende læringsmiljø, der appellerer til nye udfordringer
- Personalet anvender sit kendskab til det enkelte barn til at give dem nye aldersvarende udfordringer
- Vi udvikler vores praksis løbende via refleksion og dialog
- Medarbejderne er bevidste om, at de er rollemodeller
- Vi behandler alle børn med omsorg og respekt
Vi ønsker at skabe et optimalt udviklings- og læringsmiljø. Det er i vores forståelse et miljø, der sprudler af glæde, fantasi, lyst og aktivitet. Et miljø, hvor børn og voksne har følelsen af at være og høre hjemme, og hvor alle har oplevelsen af selv at udgøre en vigtig del af miljøet.
- Læring er en udviklingsproces, barnet selv er aktør i og tager medansvar for. Læring er en del af barnets identitetsdannelse.
- Læring er en gensidig proces mellem individer. Den er social og knyttet til barnets konkrete deltagelse i fælles leg og projekter.
- Læring medfører en øget kompetence og viden hos det enkelte barn, som gør barnet i stand til at udvikle selvbestemmelse og selvstændighed.
- Læring sker bevidst og ubevidst. Den er ikke tidsafgrænset eller tidsbestemt. Enhver handling barnet involveres i eller blot overværer, vil være en del af den læringsproces, der danner barnet.
- Legen er den vigtigste aktivitet som læreproces for barnet. Gennem legen lærer barnet at forstå sig selv, samspillet med andre og omverdenen. Læring er en proces, hvor barnet i aktivt samspil med sine omgivelser både udvikler sig og tilegner sig viden. Her oplever barnet at læring, udvikling og leg er forbundne processer, der foregår hele tiden, og som er uadskillelige.