Fies 10 køkkenbud for Børnehuset Ole Rømer

1. Der laves mad med et smil
2. Maden skal smage godt
3. Mad uden kemi - Økologien er i højsæde (95-100%)
4. I madplanen tages der udgangspunkt i sæsonens råvarer
5. Sukker bruges med omtanke - det er smagsgiver IKKE en energikilde
6. Der er STORT fokus på madspild og genanvendelse af rester
7. Ny ernæringsfaglig viden opdateres løbende og implementeres efter behov
8. Der laves mad til børn - IKKE børnemad
9. "Ikke-livretter" serveres (med et tvist) igen indenfor 14 dage
10. Sanserne skal pirres - farve, smag, konsistens og duft. 
 
Madoplevelsen skal stimulere børnenes sanser, udvide deres madhorisont og give dem mod til at udfordres og inspiration til at udforske. Madoplevelserne skal fremme glæde, fællesskab og tilhørsforhold. Børnene møder rollemodeller, der skaber nærvær og glæde omkring maden og måltidet.
 
Babyer
I samråd med forældrene følger børn mellem 0 - 1 år deres egen kostplan og spiserytme.
De får evt modermælkserstatning, grøntsagsmos af kartofler, gulerødder. Kød og fisk introduceres ligeledes efter aftale med forældrene. Børn under et år har ofte deres egen spiserytme afhængig af søvnen. Vi er opmærksomme på, at de mindste børn skal have mulighed for at spise med fingrene for derved at udforske madens vej til mund og mave. De tilbydes en ske, så snart de viser interesse, mens de fortsat støttes af en voksen.
Køkkenlederen holder sig orienteret om Sundhedsstyrelsens nyheder vedrørende spædbarnskosten.
 
Diætkost
Er der specielle hensyn angående barnets kost, allergikost eller er barnet vegetar, oplyses dette til personalet på stuen og til køkkenlederen. Vi laver alternativ kost hvis barnet har en lægeerklæring på eventuelle allergier.

 

Mælk og vand

Vi serverer økologisk letmælk for børnene til morgenmaden og frokostmåltidet og vand til eftermiddagsmåltidet. Børn under et år får eventuelt modermælkserstatning. Mellem måltiderne tilbyder vi jævnligt børnene vand. Især i sommerhalvåret er vi opmærksomme på, at børnene får tilstrækkeligt med væske, og der er drikkevand på legepladsen hele dagen. 
 
Selvhjulpenhed
Vi opfordrer børnene til at øse overskuelige portioner op på deres tallerkener. Vi har kopper, kander, skåle, bestik og opøsere i størrelser, så børnene selv kan hælde op - i det omfang, de mestrer det. Vi opfrer de største børn til selv at smøre rugbrødder.
 
Bordskik
Børnene spiser i mindre grupper og alle bidrager til fællesskabet. Vi holder bordskik, men kun til den grænse det er muligt for den enkelte.
 
Jeg kan ikke li'
Vi respekterer, at børnene ikke kan lide alt hvad de bliver præsenteret for i vuggestuen, men vi forsøger at motivere dem til at smage, idet madglæde ofte smitter fra barn til barn.
 
Fødselsdage og afsked
I løbet af året fejrervi mange fødselsdage og vi tager afsked med en hel del børn. Vi fejrer typisk børnenes fødselsdag/afslutning om formiddagen og hjemmefra medbringes fx økologisk frugt eller boller (ikke noget der indeholder sukker).
Vi pynter op på stuen med lys og flag ved fødselsdag.
 
Morgenmad - Grød med smørklat
6.30- 7.30
Formiddagssnack - rugbrød og grøntsager
8.30
Frokost - se kostplan nedenfor
10.30
Eftermiddagsmadpakke se retningslinjer nedenfor
14.00
Sen snack - knækbrød og vand
16.15

 

Ugens overordnede kostplan - hænger ved alle 4 indgange og ved køkken
 
Mandag
Grød
Tirsdag
Fisk
Onsdag
Suppe
Torsdag
Kød/Vegetarisk
Fredag
Rugbrød med pålæg + drikkemælk
 
Retningslinjer vedrørende eftermiddagsmadpakken: